onsdag 12 juni 2013

Nutid och dåtid.

Jag har varit duktig flicka idag och fixat undan nästan alla måsten på min "att göra lista". Det enda som är kvar på dagen lista är att baka ut keramik. Men jag vet inte om man skall tömma en lista helt och hållet? Vad skall jag då göra imorgon....? Kanske börja beta av den dagens lista?

Men nu har jag till sist gått igenom de bloggar jag brukar följa, och tänkte hur trevligt det är de flitiga bloggarna uppdaterar sina bloggar. (Det blev en mycket bloggig mening) Så jag vill ju inte vara sämre. Nu har jag ju snöat in mig på blommor. Och jag har massor av nya blom bilder, men skall bjuda på något annat som omväxling!

Jag kommer att bjuda på något som jag jobbade med förra sommaren. Då var vi bjudna på min äldsta systerdotters födelsedagsfest i Sverige-land, och vi funderade länge och väl på en passande gåva. Min syster kom på att vi kunde göra en släkt "redovisning" över hennes finska gener. Men en enkel och tydlig, samt kanske lite lekfull version. Sagt och gjort, geniknölarna gnuggades flitigt och material införskaffades genom garderobssökningar, mappar, interjuver och mycket mer. Och jag lovade att renskriva allt. 

Men hur gör man en släkt utredning som skall vara tydlig för åskådaren? Jag provade mig fram, och slutresultatet blev bra. En sida (eller fler ibland) per familj, och en sida per person, av de viktigaste personerna. Lagom lång bakåt, och till ca nutid. 

Jag skannade in foton, jag skrev datum och bifogade och copypastade, och allt mellan himmel och jord innan jag äntligen fick börja printa ut vår version av vår släkt. Och nu kommer jag att bjuda på mycket gamla bilder, de har en själ, som inte nya bilder har:

Min pappa är längst till vänster, och så fin i spetskrage! Årtalet är ca 1915-16.


Hela familjen, ca 1920.


Hemgården.


Stilig, det var min far. De här är tagna under kriget.


Med glimten i ögat! 


Min yngsta faster och äldsta syster för länge, länge sen....


Idé kläckaren till släktutredning kan ju vara med på ett hörn...;) Mellan systern. 
För ganska länge sen...


Och sist, men kanske inte minst (?), jag själv sommaren 1976.
För länge sen...

Om någon nu undrar, så kan jag ju avslöja att jag är en så kallad iltatähti, och dök upp på scenen lite senare än de andra. ;) 
Allt är möjligt, bara man börjar tidigt, och slutar sent!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar