fredag 22 mars 2013

Regnbågens magi...

... den är speciell för mig. För på Regnbågen jobbar ju de mest underbara människor. Och det är alltid lika roligt att komma dit, om det då bara är för att hälsa på, eller föra / hämta Tobias - jobb, eller för att vikariera.

Och förra veckan vikarierade jag fyra dagar där, och de hade mig minsann att gnugga mina små grå. Och det är ju hälsosamt att gnugga dem emellan, så att de inte blir lata och slöa på heltid. Jag som jobbar mycket på rutin, sen när jag väl har mina kollektioner färdiga, så de små grå behöver ruskas om lite ibland.

Jag är ju, som vissa vet, och andra inte, utbildad inom vävning. Jag väver inte själv, av olika anledningar, bland annat för att min vävstol bor hos Lepplax martha förening, och för att jag inte har tid eller behov av att väva själv. Men mina vävkunskaper kommer väl till pass när jag får jobba med fröken S, som ju väver på heltid. Som nyutexaminerad så jobbade jag ju nästan tre år, till och från, på Regnbågen, och har nu de senaste åren hoppat in lite vid behov, och det är alltid lika roligt att få hänga med Fröken S i hennes vävsal.

Denna gång så hade de på gång en pappersväv, men den får ni se bilder av en annan gång, men vi bommade på, och jag räknade och ritade ut solvnotan, och allt annat som behöver göras. Och de små grå jobbade flitigt. ;)

Men veckans intressantaste projekt var Pippi - mattan! De hade börjat fundera om man kunde väva Pippi mattor, då inte med Pippi som bild, utan med hennes berömda tröjmönster. Hm, tänkte jag. Och gnuggade de små grå framför Google en stund. Och konstaterade att det inte finns speciellt många sådana mattor överhuvudtaget, vilket ju i sig är ganska intressant.

Och efter en hel del om knytning av trampor och diverse provningar, så blev det så här: 



Jag vet att det inte är direkt klassiska Pippi färger, men det kommer att komma. Det här var en färgskala som  är specialbeställd, och som vi glatt konstaterade, så skulle nog inte Pippi själv ta färgvalet så hårt, för hennes färgsinne var / är ju, ja, ganska färgglatt....

Nu är ju väven solvad på fyra skaft, så jag hade inte mer att jobba med, men det kan hända att jag kommer att lägga till två här under våren, eftersom jag kommer att vara på jobb där lite nu som då under våren och försommaren. Och det betyder att vi får längre hopp, och det ger tydligare ränder. Produkt utveckling på hög nivå!

Vävstolar är roliga att jobba med, då när man har koll på vad man gör. Största problemet med dem är ju att de är bökiga att klättra in och ut ur. Och när man väl har kommit in och fått ner rumpan, så har man ju glömt något, eller så är kaffet klart, och man får kämpa sig ut tillbaka.

Pippi mönstret och tramporna är ju inte så invecklade när allt kommer omkring, men det kräver lite fotarbete och tungan rätt i mun på väverskan innan rutinen sitter, men omöjligt är det inte. Och jag väntar med spänning på mattan i mera "riktiga" färger!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar